SENSEI PANUTA NICOLAIE

        Am inceput sa practic karate la sfarsitul anului 1984 cu cel mai bun prieten al meu Cojocariu Victor dupa o carte de karate shotokan.
         In anii 1985 si 1986 tot cautam sa gasim un instructor printre cadrele militare de marina care tot veneau in orasul Sulina, dar erau destul de selectivi cu cei care doreau sa invete deoarece artele martiale erau interzise, deci trebuia sa practicam in ilegalitate.
         In anul 1986 am plecat in armata, acolo am intalnit un ofiter care provenea dintr-o unitate de elita a armatei care a facut o grupa de sportivi care proveneau din diferite sporturi de lupta ( box, judo, lupte si karate) si ne antrena mai mult pe lupta cu arme, dar si fara arme.
         In 1988 datorita serviciului (eram navigator) la Galati l-am cunoscut pe cel care mi-a fost mentor si instructor Danilescu Maricel, el avea centura neagra in judo, maro in skotokan si centura 5 kyu ( galbena) in kyokushin. Antrenamentele se tineau pe ascuns la sala de judo din Galati si in particular ma antrena in boxa de la bloc.
         In perioada aceea am cunoscut si m-am antrenat alaturi de Feket Sorin, Lucian Ungurean, Stan Marin, Milea Nicolae. Tot in perioada respectiva la nivel national, participand la diferite stagii ,tot pe ascuns i-am cunoscut pe Florescu Pavel care era printre putinele centuri negre din Romania, Bradu Gheorghe, Chirila Alexandru, Ceara Dumitru, Bulearca Dorel si altii. Revolutia ne-a prins la un seminar in Bucuresti cu sensei Jozef Borza, care nu sa mai tinut.


      Chiar in primele zile de dupa revolutie ne-am strans mai multi practicanti de arte martiale ca sa putem facem prima federatie de arte martiale legala si sa putem practica arte martiale legal. Tot atunci sensei Danilescu Maricel mi-a propus sa devin instructor si ma trimis sa urmez anumite cursuri de arte martiale la Bucuresti si Oradea.
         In mai 1990 cand mi-am obtinut carnetul de instructor in arte martiale mi-am deschis si primul club in orasul Sulina care se numea Soare Rasare, primi elevi pe care i-am avut a fost Stalianoi Valentin, Cojocariu Victor , Praz Laurentiu, Barbu Romeo,Iva Adrian, Nicoleta Filomencu si multi altii.

    In perioada 1990 - 1993 am lucrat intr-o unitate militara unde am fost desemnat sa tin cursuri de autoaparare si arte martiale cu cadrele militare si militarii angajati.
         In toata aceasta perioada am participat si la cateva competitii militare, fara rezultate notabile.
         Deoarece nu eram foarte multumit de activitatea pe care o desfasuram in orasul Sulina ,care este un oras mic si foarte retras, pierdeam foarte mult timp cu drumurile ca sa particip la competiti, seminarii, etc...., am luat decizia de a ma muta in Tulcea si sa-mi deschid a sala.
         In perioada 1992 m-am apucat de scoala de antrenori de arte martiale, iar in 1993 in luna septembrie m-am mutat in Tulcea siam deschis prima sala de kyokushin karate la Fundatia de Tineret de langa lacul Ciuperca.
         Clubul Soare Rasare l-am transformat in Organizatia de tineret si sport Sun Rise si avea doua sectii, Tulcea condusa de mine si Sulina care era condusa de instructorul Stalianoi Valentin.
         In Tulcea primi elevi au fost Ticofschi Liviu, Graur Marius, Feodorov Paul, Constantin Stelian si altii.
         In anul 1997 am trasformat Organizatia Sun Rise in Club Sportiv Nippon Dojo tot cu 2 sectii, Tulcea si Sulina si am mai deschis un dojo la sala de sport de la Scoala nr.12.
         Din 1990 - 2002 am participat la foarte multe seminare locale, zonale, nationale si internationale, m-am antrenat cu foarte multi maestrii: shihan Furko Kalman, shihan Howard Collins, shihan Jozef Borza, shihan Andre Drewniak, shihan Antonio Pinero, shihan Loek Hollander, sensei Brezovoi Sandor si multi altii.
         Tot in aceasta perioada am organizat tabere si stagii, unul vara la Sulina si unul toamna la Tulcea si am participat cu elevii mei la multe competiti unde au obtinut rezutate bune si foarte bune la toate competitiile nationale, avand sportivi si la lotul national.

         In anul 2002 este un an de cotitura pentru mine din toate punctele de vedere si mai ales martial.
         In iunie 2002 am hotarat sa emigrez in SUA, acolo am locuit si m-am antrenat timp de 6 ani. Datorita optiunilor foarte mari din SUA cred ca dupa Japonia este locul unde gasesti cei mai multi maestrii de arte martiale pe metru patrat, ei fiind atrasi de mirajul baniilor.
         In toti acesti ani am cochetat, m-am antrenat si predat in mai multe scoli de arte martiale in care am dat examene de grad si am participat la diferite competiti de amatori: thaibox, kempo, ju - jujitsu brazilian,shuri ryu , dar tot in acest timp am fost fidel scolii kyokushin.

         In 2003 l-am cunoscut pe sensei Szolt Barna 4 dan si pe maestrul lui shihan Seiji Kanamura 8 Dan la care era uchideshi de 14 ani, unul din primii elevi al lui Sosai Oyama.A fost o experienta si o sansa unica care nu o au multi instructori romani de a se antrena pe linie directa de la Sosai Oyama.
         Deoarece sala Kanamura Dojo se afla la 100 km de locul unde locuiam eu mergeam doar de 3 - 4 ori la antrenamente pe saptamana, in 5 ani am invatat kyokushin de la sursa directa stand in formatie si antrenanduma cot la cot cu sportivi veniti din toate colturile lumii: rusi, polonezi, unguri, argentineni, romani, etc., dar si participand la diferite competitii.
         Shihan Kanamura este un maestru de moda veche si foarte dur care preda kyokushin exact cum la invatat Sosai Oyama, pe langa faptul ca este un maestru deosebit de karate el este si profesor univesitar de sport stiintific la o universitate in America, el putea sa tina un antrenament de 8 ore in care sa-ti explice un kata un procedeu sau principiile pe care sa format kyokushin in cele mai mici detalii.
         Sensei Szolt Barna a fost pentru mine nu numai profesor dar si un prieten extraordinar aproape ca un frate, de la inceput de cand m-am dus in sala ma luat sub aripa lui si mi-a corectat toate greselile pe care le aveam si le faceam si ma invatat ca kyokushinul nu este numai karate este un mod de viata ,un percept de care poti sa te folosesti oricand, el mi-a demonstrat ca kyokushin este o mare familie si se bazeaza pe reguli stricte.
         Deoarece eram strain si nu vorbeam bine engleza tot timpul ma ajuta sa-mi rezolv orice problema, pot sa zic cu mana pe inima ca in America cei din dojo Kanamura au fost singurul loc in care m-am simtit ca intr-o familie. In anul 2005 am sustinut examenul de shodan, comisia de examinarea a fost formata din shihan Kanamura 8 Dan si 3 centuri negre de 4 Dan, perioada de pregatire a fost de 4 luni, slabisem datorita antrenamentelor si caldurii din Florida 12 kg imi doream enorm de mult sa nu dezamagesc pe cineva si mai ales pe mine, a fost visul meu ca examenul de prima centura neagra sa-l dau cu un japonez, vis care mi sa implinit, tot in 2005 dupa ce am obtinut shodanul am aderat la Federatia Internationala din care fac si acum parte ca operator dojo - All Japan Kyokushin Union, care intre timp s-a transformat in una din cele mai mari prolifice organizatii mondiale de karate kyokushin din lume "Internationale Karate Organization Kyokushinkaikan Union".      In anul 2007 am sustinut si promovat al doilea dan tot cu shihan Kanamura in luna noiembrie , am luat hotararea atunci de a ma intoarce in Romania si am reactiva clubul ca sa pun in aplicare tot ce am invatat in acesti ani.
        In primavara anului 2008 m-am intors in Romania,am redeschis primul dojo la sala de sport Alexandru Ciucurencu. In februarie 2009 mi-am sustinut licenta in Educatie Fizica si Sport la Universitate A.I. Cuza Iasi, specialitate sporturi de lupta deorece cand am emigrat nu am mai reusit sa dau examenul de licenta.
        Din mai 2008 si pana acum am reusit sa-mi pun in aplicare ideeile, principiile si toata experienta pe care am acumulato de-a lungul anilor in arte martiale si cu o echipa extraordinara am inceput sa obtin primele rezultate.
         In vara lui 2009 cu sprijinul firmei Deltacons am reusit sa ajung pentru o perioada de 18 zile in Japonia ca sa vad si modul de viata si de antrenamente de acolo, am facut cursul de arbitrii si am dat primul examen de licenta categoria C international.
        Obiectivele mele in anul 2008 au fost:
1. Construirea unui club puternic de nivel international.
2. Formarea unui colectiv unit care sa aiba un mod de viata sanatos care sa se bazeze pe respect.
3. Formarea unei echipe competitionale cat mai perfecta care sa ne reprezinte la nivel national si international.
4. Perfectionarea echipei de instructori ca sa fie cat mai bine pregatiti si care sa fie aproape de elevi.
5. Organizarea a cat mai multe seminarii, stagii, cantonamente de pregatire si specializare.
6. Organizarea de competiti, concursuri, turnee la toate nivele pentru ca sportivi sa castige cat mai multa experienta.
7. Selectarea unei echipe de sportivi care sa treaca la profesionism.
8. Atragerea de sponsori si a autoritatilor in activitatile clubului.
9. Atragerea de copii, adolescenti si adulti catre un mod de viata sanatos practicand arte martiale.
10. Participarea la diferite proiecte de a sprijinii tineri si ai indeparta de tot ce inseamna un mod de viata vicios ( droguri, alcool, tutun, jocuri de noroc, anturaje periculoase).


        La momentul acesta am reusit sub culorile clubului Nippon Budo Sport si ajutat de o echipa profesionista de instructori sa deschidem sali de antrenament in Braila, Galati, Hanu Conachi, Tulcea, Babadag, Isaccea, Macim si Sulina, in aceste sali avem peste 250 de practicanti de karate.
        In noiembrie 2012 am promovat la gradu de 3 Dan in Toyama si la gradul de 4 Dan in anul 2017 in Okinawa, toate examenele sustinute in comisii de centuri negre de 7-8 maestrii Japonezi. sunt arbitru categoria H international, examen promovat in Okimawa, cel mai mare grad de arbitraj din Romania pe IKOKU.
        Am licienta de formator in domeniul sport si sporturi de contact.
        In acest monent clubul are o echipa de instructori si centuri negre, care s-au format in cei 12 ani de colaborare: Praz Laurentiu 2 Dan, Moroianu Gabriel 2 Dan, Roman Robert 2 Dan, Colisnicencu Daniel 1 Dan, Pralea Bogdan 1 Dan, Uncu Vlad Constantin 1 Dan, Dragan Andreea 1 Kyu, Musat Marian 2 Kyu, Chiracu Ion 3 Kyu.
         Sunt membru fondator, Secretar General si seful comisiei de antrenori al Federatiei Romana de Karate Kyokushin.
        Intre timp pe langa obiectivele care le-am enumerat mai devreme au aparut si altele, cum ar fi:
1. Sustinerea gradului de maestru, 5 Dan in 2021, binenteles in Japonia:
2. Obtinerea ultimului grad de arbitraj, licenta S international;
3. Dezvoltatrea Federatiei Romane de Karate Kyokushin care cu siguranta este viitorul pentru viitori sportivi;
4. Doresc sa fac un Master in Sportul de Contact;
5. Sa sprijin proiectul de introducerea educatiei artelor martiale in scoli;

OSU!